De ce să organizezi un Team Building?

 In From Our Corporate Events

Conform Studiului „IMPACT OF TEAM BUILDING EXERCISES ON TEAM EFFECTIVENESS„ organizarea unui team building este un mod eficient de a favoriza munca în echipă și performanțele acesteia. Efectele sunt evidente în momentul în care echipele experimentează învățarea activă, practica și investesc constant la modul de lucru în cadrul acesteia.

Echipele eficiente sunt vitale pentru orice tip de business dar mai ales în domenii precum medicina, aviația sau armată. Un exemplu menționat în studiul de mai sus a arătat că aproximativ 70% din erorile din mediul medical nu se datorează greșelilor tehnice ale persoanelor, ci, mai degrabă, ca urmare a deficitelor existente din cadrul echipelor. Astfel, există o nevoie critică de îmbunătățire a echipelor, având un impact major și asupra celor din jur.

Echipei noi vs. Echipe stabile

S-a descoperit că efectele muncii în echipă din cadrul unui teambuilding au efecte semnificativ mai mari asupra celor nou formate comparativ cu echipele care sunt deja închegate. În schimb performanța echipei este puternic îmbunătățită în cadrul echipelor deja formate, stabile. 

Prin urmare, acest tip activități, nu doar că îmbunătățesc gradul de cunoaștere dintre membrii echipei dar, defapt, îmbunătățesc desfășurarea proceselor de lucru în echipe.

Ce tip de teambuilding funcționează pentru echipa mea?

Răspunsul pentru această întrebare nu este niciodată unul standard deoarece fiecare echipă are nevoi și dorințe diferite, dar răspunsul poate fi descoperit cu ușurință într-o discuție cu un consultant din departamentul de teambuilding. El va știi întotdeauna să îți ofere cea mai bună soluție deoarece poate analiza toate aspectele pentru organizarea unui team building, de la numărul de participanți la bugetul tău.

Însă, îți putem da temă de gândire până la următoarea întâlnire cu acesta. Gândește-te care este obiectivul, atât pe termen scurt cât și pe termen lung – care să fie cursul echipei tale?

Luăm exemplul de mai sus, unde există o echipă nou formată și una solidă, stabilă de ani de zile. Într-o astfel de situație poate că ai nevoie să aduci cele două echipe laolaltă, să se cunoască mai bine pentru atunci când vor lucra împreună să existe șanse reduse sau inexistente de eșec.

Astfel, organizarea unui team building pentru acestea ar arăta în felul următor: o activitate de acomodare – Go team, una de cunoaștere – Mini Olympics și una de apropiere și succes – Big Picture. Iar seara, o petrecere unde barierele dintre aceștia vor cădea.

Team Building vs. Teamwork

Între cele două termene poate exista o ușoară confuzie, însă sunt două concepte total diferite. Team Building-ul are ca focus formarea unui grup, în schimb munca în echipă se concentrează pe funcția unui grup, dar ambele sunt esențiale în ecuația succesului. Iar prin înțelegerea esenței amândurora poți crește succesul unei echipe, și implicit al business-ului tău.

Bazele unui Team Building

Le poți privi din două perspective. Prima, face referire la construcția unei echipe prin recrutare, sau selectând membri strategic din interiorul companiei sau extern, dar noi nu ne referim la acest aspect când discutăm despre activitatea propriu-zisă de team building. A doua, se referă la implicarea în activități personalizate pentru a îmbunătăți relațiile personale și profesionale din cadrul unei echipei prin organizarea unui team building. Acestea având rolul de coeziune, productivitate și eficiență.

Bazele lucrului în echipă

O muncă în echipă eficientă are la bază factori precum o bună comunicare, respect reciproc, competențe complementare, un leadership bun și proceduri bine definite. Toate acestea aducând succesul unei echipe.

De ce este important să organizezi un team building pentru echipa ta?

  1. Îmbunătățește comunicarea – activitățile care presupun discuțiile dau posibilitatea unei comunicări deschise dintre angajați și management. Și implicit acestea duc la îmbunătățirea relațiilor și creează un cadru calitativ pentru munca propriu-zisă.
  2. Motivează echipa – cu cât echipele de lucru devin mai deschise în a-și exprima opiniile, cu atât mai încrezători devin în propriile capabilități. Astfel, devin mai motivați în acceptarea unor noi provocări.
  3. Promovează creativitatea – expunând echipele la noi experiențe le oferi posibilitatea să iasă din rutina de la birou. Muncind împreună cu alte echipe își pot oferi soluții creative unii altora, astfel și munca de la birou poate primi alte perspective.
  4. Dezvoltă competențe – de la cele strategice, raționale la cele de creativitate și oferire de soluții.
  5. Rupe bariere – aici ne referim la încrederea în ceilalți membri ai echipei. De exemplu, în companiile mari există o barieră între corpul de conducere și echipele de implementare. Activitățile de teambuilding oferă posibilitatea managementului să ia postura de coleg în echipă. Ceea ce este un lucru încurajator.

În concluzie

Adu energia aceea fantastică din team building, la birou! Fie că vorbim de activități care au și un rezultat fizic, fie că rezultatul este unul de atitudine și energie.

De exemplu, Big Picture – este o activitate prin care echipele pictează o operă imensă care poate fi pusă pe unul dintre pereții clădirii. Astfel, văzând-o 5/7 zile își pot aduce aminte cu entuziasm cât de plăcut a fost în „acel” teambuilding.

Eficacitate

Aceste este gândul pe care este recomandat să-l ai în minte atunci când te decizi să organizezi un team building pentru echipa ta. Acesta trebuie să aibă în spate un obiectiv de dezvoltare, fără a forța membrii să participe. Obiectivul respectiv este indicat să fie legat de unul dintre obiectivele de business.

Eficacitatea unui astfel de eveniment stă, defapt, în însușirea acestuia în strategia de dezvoltare a personalului și a unui atelier de follow-up.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

twelve + 14 =

Start typing and press Enter to search

>